Poederoijense Waard

Lotte Bruijninckx 30-03-2021

Aanleg geïsoleerde geul in de Poederoijense Waard, bestaande uit twee delen. Status: Ontwerp-Projectbesluit gepubliceerd in de Staatscourant, mogelijkheid tot indienen zienswijze tot en met dinsdag 1 oktober 2024.

Winst voor het waterleven

Ingenieursbureau Arcadis heeft in opdracht van Rijkswaterstaat een ontwerp gemaakt voor ecologische verbeterpunten in de Poederoijense Waard langs de Afgedamde Maas. Het doel is om de variatie aan groeiplaatsen voor water- en oeverplanten en leefgebieden voor vis en macrofauna (kevers, slakken, insectenlarven en dergelijke) te vergroten. 

Een speciale rol is weggelegd voor herstel van de typerende zoetwatergetijdenatuur. In dit stuk rivierengebied is het effect van eb en vloed namelijk nog enigszins waarneembaar. 


Kaderrichtlijn Water

Rijkswaterstaat werkt sinds 2010 aan het ecologisch herstel van de grote rivieren en dus ook de Maas. De variatie aan inheemse waterplanten, vissen en kleine waterdiertjes in en langs de rivier is de afgelopen 150 jaar namelijk flink achteruit gegaan. Dat komt onder meer door allerlei menselijke ingrepen als het vastleggen van de oevers in steen en het afsnijden van rivierarmen en geulen. Ook de komst van de zeven stuwen in de Maas heeft hier aan bijgedragen.

De werkzaamheden bij de Poederoijense Waard vloeien voort uit de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Daarin staan bindende afspraken om onze oppervlaktewateren weer in goede toestand terug te brengen. De uitvoering van de KRW loopt nog door tot en met 2027.
 

Ontwerp-Projectbesluit ter inzage, reageren is nu mogelijk

Wat er precies gaat gebeuren in de Poederoijense Waard, staat beschreven in het Ontwerp-Projectbesluit volgens de Omgevingswet. Dit is gepubliceerd in de Staatscourant en ligt nu gedurende zes weken ter inzage. Van woensdag 21 augustus tot en met dinsdag 1 oktober 2024 kan iedereen die dat wil, de stukken inzien en reageren op de plannen. Een reactie op het Ontwerp-Projectbesluit wordt een zienswijze genoemd. 

In dit Ontwerp-Projectbesluit zijn nog twee andere KRW-maatregelen langs de Afgedamde Maas opgenomen: Geulen Doornwaard en Geul Slijkwellsewaard. Zie onderstaand kaartje voor de ligging.

Kaart met de ligging van de Afgedamde Maas, tussen de Benedenmaas aan de zuidkant en de Waal in het noorden. Drie naambordjes geven aan waar de maatregelgebieden Geulen Doornwaard, Geul Slijkwellsewaard en Geulen Poederoijense Waard liggen.


Waar kunt u de stukken inzien?

• De stukken staan van woensdag 21 augustus tot en met dinsdag 1 oktober 2024 online op de website  www.platformparticipatie.nl/afgedamdemaas. Het gaat dan om het 'Ontwerp-Projectbesluit KRW Maas Doornwaard, Slijkwellsewaard en Poederoijense Waard', de bijlagen, het mer-beoordelingsbesluit en de onderzoeksrapporten. Daar kunt u ze digitaal bekijken. U vindt er ook informatie over hoe u een zienswijze kunt indienen.
• U kunt de documenten in diezelfde periode ook inzien op het kantoor van Rijkswaterstaat in Den Bosch: Magistratenlaan 82, 5223 MD Den Bosch. Maak daarvoor een afspraak via telefoonnummer 088-797 48 80.
 

Inloopbijeenkomst 5 september

Rijkswaterstaat hield op donderdag 5 september 2024 een inloopbijeenkomst voor belangstellenden in Zalencentrum ‘t Gement aan de Donkerstraat 19 in Aalst. Daar kon de brede omgeving terecht met vragen over de plannen voor de Poederoijense Waard en de twee andere KRW-maatregelen in de Afgedamde Maas en de zienswijzenprocedure. 
 

Samenvatting Ontwerp-Projectbesluit beschikbaar

Voor een globaal overzicht van de plannen is er een - drempelvrije - samenvatting van het Ontwerp-Projectbesluit beschikbaar. Deze is de bekijken en downloaden op het Publicatieplatform van Rijkswaterstaat. Papieren exemplaren van de samenvatting zijn verkrijgbaar op de inloopavond op 5 september in Aalst.
 

Hoe kunt u een zienswijze indienen?

U kunt tijdens de zienswijzentermijn op de volgende manieren een zienswijze indienen op het Ontwerp-Projectbesluit:

• Digitaal: bij voorkeur ontvangen wij uw zienswijze via het zienwijzenformulier op de projectpagina op de website www.platformparticipatie.nl/afgedamdemaas.
• Mondeling: voor het noteren van uw mondelinge zienswijze kunt u tijdens kantooruren een afspraak maken met directie Participatie via telefoonnummer 070 - 456 96 07. 
• Schriftelijk: stuur een gefrankeerde brief ter attentie van directie Participatie, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Postbus 20901, 2500 EX Den Haag, onder vermelding van ‘KRW Afgedamde Maas’.


Waar kan uw zienswijze over gaan?

U kunt ingaan op alle onderdelen van het Ontwerp-Projectbesluit. Dat kan een bezwaar zijn, maar het mag ook een instemmende reactie zijn. Of u kunt aandacht vragen voor bepaalde aspecten. Er zijn geen voorschriften hoe een zienswijze eruit moet zien. Wel stellen we het op prijs als u ingaat op de volgende punten:

• Staan er zaken in het Ontwerp-Projectbesluit die volgens u niet kloppen?
• Zijn er grote zaken en/of grote belangen over het hoofd gezien?
• Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u dat toelichten?
• Is de informatie in de bijlagen, waaronder de beschrijvingen per maatregel, correct en volledig?


Wat gebeurt er met uw zienswijze?

Rijkswaterstaat betrekt de zienswijzen bij de voorbereiding van het definitieve besluit. In de reactienota bij het definitieve Projectbesluit wordt teruggekoppeld wat er met de binnengekomen zienswijzen is gedaan. Heeft u een zienswijze ingediend? Dan krijgt u daar persoonlijk bericht over. Na publicatie in de Staatscourant is er nog de mogelijkheid tegen het definitieve besluit in beroep te gaan bij de Raad van State (afdeling Bestuursrechtspraak).


Hulp bij digitale informatie van de overheid

Contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Soms vinden mensen dit lastig. Kunt u wel wat hulp gebruiken? Ga dan langs bij de bibliotheek bij u in de buurt, daar bevindt zich een Informatiepunt Digitale Overheid. U kunt er zonder afspraak binnenlopen voor ondersteuning. Bijvoorbeeld voor het digitaal raadplegen van documenten die bij dit project horen of het digitaal indienen van een zienswijze. 


Meer weten of vragen?

• Voor nadere informatie over de procedure kunt u tijdens kantooruren bellen naar de directie Participatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat via telefoonnummer 070-456 96 07.
• Kijk op de pagina Maas op deze website voor meer informatie over het programma Kaderrichtlijn Water Maas, inclusief een klikbare kaart met alle maatregelen die in voorbereiding en uitvoering zijn.
 

Maatregelgebied

De Poederoijense uiterwaard bevindt zich aan de zuidkant van het gelijknamige dorp in de gemeente Zaltbommel, tussen rivierkilometer 239.9 en 240.7. Op deze plek bestaat de KRW-ingreep uit het graven van een geïsoleerd liggende geul met een oostelijk deel en een westelijk deel, met een totale lengte van 800 meter en breedte tussen de 40 en 50 meter.

Luchfoto Afgedamde Maas met links het dorp Poederoijen en in de groene met gras begroeide uiterwaard ligt een geisoleerd geultje met rietzone.
De Poederoijense Waard, ten zuiden van het gelijknamige dorp langs de Afgedamde Maas.  ©Foto: Studio Retouched


De plannen voor de Poederoijense Waard op hoofdlijnen

De twee geuldelen komen naast elkaar en in elkaars verlengde te liggen, onderbroken door een stukje land waar een gasleiding loopt. Voor het realiseren van de oostelijke geul wordt het huidige toegangspad op die plek verwijderd.

Ze worden geïsoleerd in de uiterwaard aangelegd en staan bij normale waterstanden niet in verbinding met de Afgedamde Maas. Maar als de rivier veel water moet afvoeren en de uiterwaarden vollopen, staan logischerwijs ook deze geulen onder water. Dit in tegenstelling tot specifieke hoogwatergeulen, die gaan meestromen en als taak hebben om voor een lagere waterstand op de rivier te zorgen. De bestaande plas gaat op in de nieuwe inrichting.

Uiteenlopende waterdieptes en flauwe of juist steil oplopende oevers, zorgen voor een uitnodigende omgeving voor diverse waterplanten en -dieren.

Een klein gedeelte van het maatregelgebied is naar voren gekomen als een locatie met hoge archeologische verwachting. Dat stuk is daarom buiten het ontwerp gehouden.

Bomen, waterplanten en rasters

Twee bomen aan de zuidkant van de bestaande plas moeten wijken, omdat die op de plek staan van de oeverrand van de toekomstige westelijke geul en daar weinig overlevingskansen hebben. Mogelijk kunnen deze bomen in een andere Maasuiterwaard een nuttig tweede leven krijgen als rivierhout.

Overige vegetatie in en rondom de plas blijft behouden, dat wil zeggen: het riet, de wilgen en water- en oeverplanten. Ook de twee zwarte populieren in het uiterste oosten van het werkgebied blijven ongemoeid.

Waar de 600 meter lange westelijke geul is voorzien, bevindt zich een rietkraag. De aannemer zal die voorafgaand aan de uitvoering tijdelijk aan de kant zetten en weer in de moeraszone terugplaatsen als de werkzaamheden klaar zijn (‘transplanteren’). Dit versnelt de ontwikkeling van rietmoeras op de oevers van de nieuwe geul.

Alle aanwezige rasters worden verwijderd. Daarentegen komt er een nieuwe – tijdelijke – afrastering aan de rand van de geulen. Zo blijven de gewenste moerasplanten beschermd tegen vraat door dieren.

Kleischerm

In het ontwerp is rekening gehouden met de dijk: een aan te brengen kleilaag onderin beide geulen voorkomt eventuele uittreding van grondwater onder de dijk door. Zo blijft de functionaliteit van de waterkering in stand. Bovenop dit kleischerm komt een halve meter zand te liggen. Zand minimaliseert de vertroebeling van het water. Het zonlicht kan daardoor goed tot op de bodem doordringen en dat is weer een voorwaarde voor waterplanten om te kunnen wortelen en groeien.

Hollandse Waterlinie

De herinrichting is getoetst aan andere plannen en visies voor dit gebied. De Poederoijense waard heeft bijvoorbeeld de aandacht van Unesco, vanwege de relatie met de Hollandse Waterlinie.

Deze uiterwaard was namelijk onderdeel van het inundatiegebied van de Hollandse Waterlinie: stukken land die in vroegere tijden bewust onder water werden gezet om de oprukkende vijand tegen te houden ter verdediging van Nederland. Bij de beoogde KRW-geulen blijft de openheid van deze inundatievelden behouden. De ingreep sluit daarmee aan op de Omgevingsvisie van de Provincie Gelderland.

Bufferzone

Rijkswaterstaat streeft er naar om rond de geulen een bufferzone te realiseren voor een extra impuls voor het ecologische herstel. Een bufferzone is een strook land van 15 meter breed om de nieuwe KRW-geulen heen, die ervoor zorgt dat gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen van aangrenzende landbouwgebieden worden gefilterd. Zo komen ze zo min mogelijk in de geulen terecht.

Luchtfoto met bovenaanzicht van het maatregelgebied Geulen Poederoijense Waard ten zuiden van het gelijknamige dorp. Hierop is het ontwerp ingetekend. Te zien is hoe de bestaande plas opgaat in de westelijke geul, die ook langer is dan de oostgeul. Beide geulen komen naast elkaar geïsoleerd in de uiterwaard te liggen en volgen de kromming van de Afgedamde Maas ter hoogte van Poederoijen. Op een aantal plekken staan tekstvlaggetjes met korte uitleg wat er gaat gebeuren.
Inrichtingsschets met een globaal overzicht van de werkzaamheden in  de Poederoijense Waard.


Afstemming en vooronderzoek

Het ontwerp is besproken met direct betrokken partijen als grondeigenaren, pachters, waterschap Rivierenland, de gemeente Zaltbommel en provincie Gelderland.
 

Verdere stappen 

Na afronding van de zienwijzenprocedure is de volgende stap in de besluitvorming het voorbereiden van het definitieve Projectbesluit. Na vaststelling door de minister van Infrastructuur en Waterstaat, wordt ook dat gepubliceerd in de Staatscourant. Dit besluit komt vervolgens gedurende een bepaalde periode ter inzage te liggen, waarbij nog de mogelijkheid van beroep open staat. Uiterlijk december 2027 moet het werk buiten zijn uitgevoerd. 

Onderstaand schema geeft aan wanneer de verschillende besluitvormingsmomenten voor de KRW-maatregelen in de Afgedamde Maas worden verwacht, met de bijbehorende mogelijkheden om te reageren.

Schema met de globale planning van de besluitvormingsprocedure en reactiemogelijkheden voor de KRW-maatregelen Doornwaard, Slijkwellsewaard en Poederoijense Waard in de Afgedamde Maas. Derde kwartaal 2024 publicatie Ontwerp-Projectbesluit met mogelijkheid om een zienswijze in te dienen. Vierde kwartaal 2024 beoordeling zienswijzen. Eerste kwartaal 2025 publicatie definitief Projectbesluit met mogelijkheid in beroep te gaan. Tweede tot en met derde kwartaal 2025 behandeling eventuele beroepen bij de Raad van State en voorbereiding uitvoering. Het laatste blokje is de periode 2026 tot en met december 2027 voor de uitvoering, die voor 2028 afgerond moet zijn. Deze planning is onder voorbehoud, aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.


Algemene informatie KRW Maas

Meer informatie over het werk van Rijkswaterstaat voor het ecologisch herstel van de Maas is te vinden op www.rijkswaterstaat.nl/maasoevers, via de nieuwsbrief en in deze brochure

Lat: 51,7810550163874
Long: 5,07510608570438

Een momentje...
Cookie-instellingen