Werkzaamheden voor natuurherstel Zwarte Water van start

06-11-2023 645 keer bekeken

Binnenkort is het zover: de werkzaamheden in de luwtezones bij Zwarte Water gaan van start

Een onderdeel hiervan is het aanleggen van in totaal 1,7 kilometer damwand. Ook worden gronddammen aangelegd en stortstenen dammen hersteld, zodat we in totaal  5,6 kilometer luwtezones creĆ«ren. Dit zorgt voor een rustige, ecologisch waardevolle leefomgeving voor vissen en andere dieren.

De omgevingsvergunning voor het plaatsen van de damwanden is in mei 2023 aangevraagd en de gemeente Zwartewaterland heeft deze nu goedgekeurd. Dat betekent dat aannemer De Boer & De Groot begin november met de werkzaamheden begint.

Vanuit de gemeente Zwartewaterland kwam het verzoek de damwanden nog beter bij de omgeving te laten passen. Rijkswaterstaat komt hieraan tegemoet door op verschillende plaatsen clusters van plantenbakken te installeren in de kassen van de damwand. Hierin kan riet groeien, waardoor de damwanden beter opgaan in de omgeving. Bijzonder is dat de damwanden geplaatst worden met een elektrische kraan: een primeur in Nederland.

Als de dammen eenmaal staan, krijgen de vissen van het Zwarte Water weer de ruimte en kunnen hun aantallen herstellen. In de komende tijd neemt Rijkswaterstaat in het Zwarte Water ook andere maatregelen, zoals het aanleggen van gronddam bij de monding en de Molenwaardse streng. Met deze werkzaamheden is ondertussen begonnen. Ook wordt gewerkt bij Genne Overwaters, daar wordt een nevengeul en een hardhouten ooibos aangelegd, waardoor oevers weer aantrekkelijk voor planten en dieren worden.

Meer informatie

Bij vragen kunt u mailen naar zwartewater@rws.nl. Daarnaast is het mogelijk om het gratis publieksinformatienummer van Rijkswaterstaat te bellen: 0800-8002.

Houd de projectpagina in de gaten voor nieuwe ontwikkelingen of bijzonderheden rondom het project.

Cookie-instellingen