Informatieavond aanleg luwtezones Zwarte Water

22-06-2023 518 keer bekeken

Op maandag 3 juli 2023 van 19.00 – 21.00 uur, organiseert Rijkswaterstaat samen met aannemer De Boer en De Groot een inloopavond over de aanleg van luwtezones in het Zwarte Water.

Tijdens deze inloopavond worden omwonenden en geïnteresseerden geïnformeerd over wat de drie partijen precies gaan doen. Er kunnen vragen worden gesteld aan Rijkswaterstaat en aannemer De Boer en De Groot. Omwonenden en geïnteresseerden kunnen tussen 19.00 en 21.00u komen. Aanmelden is niet nodig, er is geen centrale presentatie.

  • Datum: maandag 3 juli, 2023
  • Tijd: 19.00 – 21.00u
  • Locatie: Hotel ZwarteWater, De Vlakte 20, 8064 PC Zwartsluis

Rijkswaterstaat werkt vanaf september aan de riviernatuur in het bijzondere rivieren- en uiterwaardengebied van het Zwarte Water. Dit ligt ten noorden van Zwolle, waar de Overijsselse Vecht samenstroomt met het Zwarte Water. We houden hiervoor een informatieavond waar omwonenden en geïnteresseerden vragen kunnen stellen over het herstellen van de riviernatuur in de Luwtezones.

Tussen Hasselt en het Zwarte Meer wordt over een lengte van 19km in totaal 5,6 kilometer aan luwtezones gecreëerd. Dit gebeurt op verschillende manieren. Er worden damwanden aangelegd, gronddammen gemaakt en stortstenen dammetjes hersteld. Deze maatregelen verminderen niet alleen de golfslag op het wateroppervlak, maar ook de zuigkracht in het water zelf. Een open constructie, zoals een palenrij met rijshout, doet dat niet goed genoeg; die houdt de zuigende werking van de schepen onvoldoende tegen. In de luwtezones kunnen vissen rustig eitjes leggen en opgroeien, waardoor de visstand zal verbeteren.

Vragen stellen

Bent u niet in staat om de inloopavond bij te wonen en heeft u toch vragen over de inhoud van de werkzaamheden of een andere vraag over de ingrepen in het gebied? Neem dan contact op met het projectteam via zwartewater@rws.nl. Meer informatie over het project vindt u op de projectpagina op de website: www.samenwerkenaanriviernatuur.nl/zwartewater

Mensen met vragen kunnen ook bellen naar het gratis publieksinformatienummer van Rijkswaterstaat: 0800-8002.

Cookie-instellingen