In Cortenoever wordt de klei-in-zand-methode uitgevoerd

14-09-2022 712 keer bekeken 0 reacties

Klimaatverandering veroorzaakt lange periodes van droogte, waardoor een zandbodem niet goed bestand is tegen extreme weersomstandigheden. Vooral boeren hebben daar last van. Het project LIFE CO2SAND werkt aan verbetering van landbouwgrond.

Rijkswaterstaat en provincie Gelderland voeren samen met boeren en grondeigenaren de klei-in-zand-methode uit. Kleigrond wordt vermengd met zandgrond om de veerkracht van een zandbodem te verbeteren en de bodem vruchtbaarder te maken.

Een deel van de vruchtbare vrijgekomen klei in Cortenoever is gebruikt voor een demoveld van het project LIFE CO2SAND. In Cortenoever worden kronkelgeulen ontgraven. Deze oude stroomgeulen zijn langzaam dichtgeslibd en staan daardoor grotendeels droog. In een deel van de geulen komt weer water te staan. In de vruchtbare bovengrond die is opgegraven uit de kronkelgeulen zitten kleideeltjes. Een deel van deze klei is aangebracht op landbouwgrond in Brummen.

Rijkswaterstaat en provincie Gelderland brengen vraag en aanbod van klei bij elkaar. Zo wordt de waterkwaliteit van de rivieren én de landbouwbodem op zandgronden in Nederland verbeterd.

Weten hoe het project LIFE CO2SAND werkt? Bekijk hier de video.

0  reacties

Cookie-instellingen