Grindsuppletie in de Maas bij Meers; geplande start augustus 2025

03-06-2025 85 keer bekeken

Direct na de bouwvakvakantie wil Rijkswaterstaat starten met toevoegen van grind in de Maas bij Meers. Dit noemen we grindsuppletie en doen we omdat het goed is voor de waterplanten en -dieren die hier in de rivier thuishoren.


Start en locatie werkzaamheden

De werkzaamheden starten volgens de huidige planning kort na de bouwvakvakantie, die eindigt op 11 augustus. Het werk duurt tot uiterlijk 31 december. Het toevoegen van grind in de Maas gebeurt ten noorden van de Julianaplas (zie het kaartje) en wordt uitgevoerd door de combinatie Maaskracht.

De omgevingsvergunning voor deze werkzaamheden is aangevraagd en vóór de start van de uitvoering zorgen we voor een nulmeting. Deze meting duurt 1 dag en is nodig om het effect van het toevoegen van grind te kunnen meten.

Luchtfoto van het maatregelgebied voor de grindsuppletie in de Grensmaas. In de Maasbocht ter hoogte van Meers is via een geel vlak de locatie ten noorden van de Juliananplas aangegeven. Een stukje ten noorden daarvan ligt het dorpje Maasband met rechts daarnaast de bedding van de nevengeul, die op de foto droog staat omdat bij het maken van de foto de afvoer in de Maas niet hoog genoeg was om de geul mee te laten stromen. Rechts ligt Stein, met de snelweg daar doorheen, die ook over het Julianakanaal en de Maas loopt richting Vlaanderen. In de uiterwaard ten zuidwesten van Meers is de ligging grinddepot met een cirkel aangegeven.


Inloopavond

Rijkswaterstaat organiseert voor de zomervakantie een inloopavond om de omgeving te informeren over de werkzaamheden. De datum en locatie worden nog bekend gemaakt via de evenementenkalender op deze website en via de site van de gemeente Stein.


Grinddepot zal verdwijnen

In 2024 hebben we in de uiterwaarden bij Meers een depot aangelegd van grind. Dit deden we alvast, omdat op dat moment grind vrij kwam bij het graven van de nevengeul bij Maasband. Dit grind werd overigens niet uit het zomerbed (de bodem van de rivier zelf) gehaald, maar uit naastgelegen lagen in de uiterwaarden.

Zo kunnen we lokaal materiaal gebruiken voor de ecologische verbetering. Dit soort grind is gemengd met zand en wordt ook wel toutvenant genoemd.

Natuurgebied blijft toegankelijk

Het natuurgebied in deze omgeving wordt veel gebruikt door wandelaars. Vrij struinen in het gebied blijft mogelijk. Om het grind te verplaatsen, zijn transporten nodig door het natuurgebied. Houd daarom  rekening met hinder in de vorm van werkverkeer, geluid, stof en mogelijk tijdelijke of gedeeltelijke afzettingen. De uitvoering wordt afgestemd met Natuurmonumenten als terreinbeheerder.  


Waarom is dit goed voor het waterleven in de Grensmaas?

De bodem van de Grensmaas is nu niet ideaal voor de waterplanten, vissen en kleine waterdiertjes (macrofauna) die er van nature thuishoren. Het gaat dan om soorten die afhankelijk zijn van snelstromend ondiep water over een schone grindbodem. Op dit moment is dit leefgebied niet aanwezig en het grind dat er ligt, is bedekt met een laagje slib.

Door allerlei oorzaken wordt er niet voldoende vers grind aangevoerd door de rivier, neemt de kwaliteit van het aanwezige grind af en is de stroming op sommige momenten bijna afwezig.

Daarom gaan we bij Meers grind aan de rivier toevoegen om daar weer geschikt leefgebied te maken. Dat noemen we grindsuppletie.

De locatie(s) waar grind wordt toegevoegd monitoren we de komende 3 jaar; zo leren we wat de effecten zijn van het toevoegen van dit grind.


Afspraken uit Kaderrichtlijn Water en Natura 2000

In 2000 zijn in Europees verband via de Kaderrichtlijn Water (KRW) bindende afspraken gemaakt om de kwaliteit van onze oppervlaktewateren in chemisch en ecologisch goede toestand terug te brengen. 

Daarnaast staat in het Ontwerp Beheerplan Natura 2000 een aantal maatregelen genoemd die gaan over het Nederlandse deel van het zomerbed van de Grensmaas. Eén daarvan is het uitvoeren van deze grindsuppletie. Het doel is dat dit ook voor de KRW een positief effect heeft.


Meer weten of vragen?

Kijk voor meer informatie op de projectpagina grindsuppletie Grensmaas bij Meers. Of neem bij vragen contact op met Rijkswaterstaat.

 

Cookie-instellingen