Eindsprint KRW-maatregelen ingezet: “We zoeken partners die kunnen bouwen én schakelen”

14-04-2025 637 keer bekeken

De Europese deadline voor schoon en gezond water nadert snel. Met de start van de aanbesteding voor de raamovereenkomst Kaderrichtlijn Water (KRW) voor Oost- en Midden-Nederland zet Rijkswaterstaat een grote stap richting 2027; het jaar waarin Nederland moet voldoen aan de Europese KRW.

“Het is een mijlpaal,” zegt Adrie Franken, programmamanager KRW Oost-Nederland. “De omvang van de aanbesteding is bijzonder, maar de échte winst zit in de manier waarop we dit samen aanpakken: over bestuurlijke en inhoudelijke grenzen heen.”

Een raamwerk voor de ecologie van rivieren en meren

De aanbesteding omvat zo’n 40 projecten verdeeld over vier percelen: IJssel-Noord, IJssel-Zuid, Nederrijn en Lek en Midden-Nederland. De maatregelen variëren van het aanleggen van geulen en natuurvriendelijke oevers tot het verlagen van uiterwaarden. De projecten zijn divers, maar hebben één doel: het verbeteren van de ecologische waterkwaliteit. En dat op grote schaal. “We hebben het hier over een werkpakket van ruim 350 miljoen euro,” aldus Franken. “Dat vraagt om een stevige organisatie én nauwe samenwerking.”

Een contract dat nog in beweging is

Wat deze aanbesteding bijzonder maakt, is het moment waarop de markt wordt betrokken. “We vragen partijen om in te stappen, terwijl de projecten nog in ontwikkeling zijn,” zegt Franken. “Sommige gronden zijn nog niet beschikbaar, planstudies lopen nog en vergunningseisen,  zoals rondom zero-emissie, kunnen nog wijzigen. Toch kiezen we ervoor nú naar de markt te gaan, omdat we geloven dat we samen verder komen dan alleen.”

In het contract is ruimte ingebouwd om met die dynamiek om te gaan: via scenario’s, eenheidsprijzen en flexibele uitvoeringsafspraken. “We zoeken partners die kunnen bouwen én schakelen.”

Adrie Franken, Programmamanager KRW Oost-Nederland, staat met de armen over elkaar voor zes grote foto's van KRW ON-projecten

Grensverleggende samenwerking

De grensverleggende aanpak gaat verder dan het contract. Ook bestuurlijk wordt intensief samengewerkt. “Ik werk met drie provincies, zes waterschappen, zo’n dertig gemeenten én Staatsbosbeheer” zegt Franken. “Allemaal met hun eigen belangen, soms zelfs tegengesteld. Daarom zoeken we naar slimme afspraken die het proces vooruithelpen. Zo hebben we met Staatsbosbeheer vooraf eisen vastgesteld per projectcategorie, in plaats van dit telkens opnieuw per project te doen. Dat scheelt tijd én discussie. Maar het blijft steeds weer de uitdaging: hoe breng je al die belangen samen en kom je tot uitvoering?” 

De samenwerking binnen Rijkswaterstaat zelf is ook vernieuwend. “Oost- en Midden-Nederland trekken in deze aanbesteding bewust samen op. Dat bespaart tijd en geld, maar belangrijker nog: het zorgt voor duidelijkheid en continuïteit richting de markt.”

Markt als partner: vanaf het begin

De markt is in een vroeg stadium betrokken. Franken: “We hebben gespiegeld met de Taskforce Deltatechnologie en de Nederlandse Vereniging van Waterbouwers. Hun feedback heeft geholpen om de aanbesteding scherper en realistischer te maken.”

Niet alles kon worden aangepast, erkent hij. “Soms ben je al te ver in je proces, maar waar het kon, hebben we suggesties overgenomen. Uiteindelijk is het succes van deze opgave óók het succes van de markt.”

Leren over regiogrenzen heen

Binnen het landelijke KRW-programma wisselen de vier grootste regio’s – Zuid, West, Midden en Oost – actief kennis uit. “Wat werkte er bij jou? Wat liep spaak? Wat moeten we anders doen?” zegt Franken. “Door die gesprekken hoeven we niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden. Zuid-Nederland loopt op sommige dossiers wat voor, en daar kunnen wij nu van leren. Dat versnelt én voorkomt frustratie. Ook het feit dat we deze aanbesteding nu samen met Midden-Nederland doen, is daar een mooi voorbeeld van.”

Een mooier Nederland

Wat deze opdracht voor Franken extra bijzonder maakt, is de inhoud. “Je werkt letterlijk aan het mooier maken van Nederland. Aan herstel van de ecologie van rivieren en meren. Dat spreekt mensen aan, ook toekomstige collega’s. Daarom wil ik dit verhaal ook gebruiken als oproep: kom meewerken aan deze prachtige opgave.”

Want de uitdaging is groot en de tijd dringt. “De minister heeft aan de Kamer beloofd dat alles eind 2027 gereed is. Daar zetten we alles op in. Deze aanbesteding is een belangrijke stap, maar we hebben elkaar hard nodig, over alle grenzen heen.”

Wil je meewerken? Neem dan contact op via het contactformulier of met de (gratis) landelijke informatielijn 0800-8002 van Rijkswaterstaat.

Cookie-instellingen