De samenwerking maakt deel uit van de Kaderrichtlijn Water (KRW), een Europese richtlijn die de EU-lidstaten opdraagt de ecologische en chemische waterkwaliteit en daarmee de natuurlijke waarde van rivieren, beken en meren te verbeteren. Rijkswaterstaat werkt samen met Staatsbosbeheer aan de realisatie van een veelheid aan KRW-maatregelen in het rivierengebied, zoals de aanleg van nevengeulen, vispassages en natuurvriendelijke oevers.
Een beproefde samenwerking
Samenwerking tussen Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer is niet nieuw. In Oost-Nederland hebben de twee organisaties eerder samengewerkt aan meer dan vijftig KRW-projecten in ruim dertig gebieden die Staatsbosbeheer beheert. Wat wel nieuw is, is dat expliciet is gekeken naar het stroomlijnen van de realisatie. Dit betreft onder andere het tijdig beschikbaar stellen van gronden door Staatsbosbeheer, en het maken van samenwerkingsafspraken en werkafspraken over beheer en onderhoud. Zo kunnen flinke stappen worden gezet in de uitvoering van de projecten.
"De ervaring die we hebben opgedaan in eerdere projecten geeft vertrouwen in deze nieuwe stap," zegt Boudewijn Revis (Staatsbosbeheer). "Door onze krachten te bundelen kunnen we samen zorgen voor herstel van riviernatuur, met oog voor zowel biodiversiteit als aantrekkelijke landschappen."
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Waarom is werken aan waterkwaliteit noodzakelijk?
De rivieren in Nederland, zoals de Maas, Waal, Nederrijn, Lek en IJssel, worden intensief gebruikt voor scheepvaart, drinkwatervoorziening en recreatie. Tegelijkertijd hebben dijken, dammen en andere infrastructuur de natuurlijke dynamiek van deze rivieren veranderd. Hierdoor is de leefomgeving van veel soorten planten en dieren verslechterd. De maatregelen van Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer richten zich op het herstellen van deze balans en het verbeteren van de waterkwaliteit.
Impact op de rivieren
Door deze gezamenlijke inspanningen krijgen vissen, vogels en waterplanten meer ruimte om zich te ontwikkelen. Vistrappen maken het bijvoorbeeld mogelijk voor vissen om hun paaigebieden weer te bereiken, terwijl natuurvriendelijke oevers bijdragen aan de uitbreiding van waterplanten en insecten. Dit heeft niet alleen voordelen voor de waterkwaliteit en het ecosysteem, maar maakt het rivierenlandschap ook aantrekkelijker voor omwonenden en recreanten.
Planning en uitvoering
De KRW-projecten worden gefaseerd uitgevoerd, met als doel de maatregelen in 2027 af te ronden. Beide organisaties werken intensief samen om ervoor te zorgen dat de projecten tijdig worden opgeleverd en maximale impact hebben op verbetering van de waterkwaliteit.
Marjolijn van de Zandschulp, Rijkswaterstaat:
"Met deze afspraken laten we zien dat we echt samen de schouders zetten onder onze gemeenschappelijke doelen. Dankzij de samenwerking met Staatsbosbeheer kunnen we flink vooruit om de KRW-doelen halen. Ik ben dan ook blij dat we hiermee grote stappen kunnen zetten om de waterkwaliteit in onze rivieren te verbeteren, voor nu en voor later.”
Waar Staatsbosbeheer zich vooral inzet voor het herstellen van de riviernatuur, heeft Rijkswaterstaat een grote opgave in het verbeteren van de waterkwaliteit. In deze projecten komen de doelen samen. Met deze aanpak zetten Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer een belangrijke stap in het verbeteren van de waterkwaliteit van de Nederlandse rivieren.