In de loop van de tijd is door menselijk ingrijpen veel veranderd aan het rivierenlandschap. Daardoor is het waterleven in de knel gekomen. Deze drie maatregelen moeten er voor zorgen dat er in de Benedenmaas ook weer ruimte komt voor natuurwaarden; meer leefgebied voor planten, vissen en kleine waterdiertjes.
Kaderrichtlijn Water
Een belangrijke basis hiervoor is de Europese Kaderrichtlijn Water. Die richtlijn heeft als doel de kwaliteit van alle oppervlaktewateren in Europa te verbeteren en beschermen. Van daaruit werkt Rijkswaterstaat al geruime tijd aan het verbeteren van de ecologie van de Maas.
Benedenmaas
De ongestuwde Maas vanaf Lith wordt de Benedenmaas genoemd. Hier werken eb en vloed nog een beetje door, daarom ook wel bekend als de Getijdenmaas. Het waterniveau stijgt en daalt dagelijks met zo’n 20 tot 30 cm. Van oorsprong horen hier rustig stromende nevengeulen thuis. Bij Bokhoven wordt zo’n type geul als het ware teruggeplaatst in de uiterwaard. Zo krijgt de bijbehorende riviernatuur weer de kans zich te vestigen.
Ondiep water
Voor de Maasoevers geldt dat deze oorspronkelijk een geleidelijke overgang van water naar land hadden, waar bijvoorbeeld jonge vissen konden schuilen en opgroeien in het ondiepe oeverwater. Ten westen van Hoenzadriel en bij Hedel wordt daarom de stenen oeververdediging weggehaald, zodat we ook dit leefmilieu zoveel mogelijk terug kunnen geven aan de Maas. Dit volgt op de al eerder uitgevoerde ‘ontstening’ van de rivieroever op een aantal plekken in dit gebied.
Soortenrijkdom
Een grote variatie aan soorten, ofwel biodiversiteit, betekent een levende en gezonde rivier. Het ecosysteem kan dan beter tegen een stootje in moeilijke tijden door bijvoorbeeld klimaatschommelingen of vervuiling. Als flora en fauna in de rivier weer goed in balans zijn, is dat ook meteen een duidelijke aanwijzing dat de chemische waterkwaliteit op orde is. Je kunt aan het waterleven vaak aflezen hoe het met de gezondheid van een rivier als geheel gesteld is.
Wat gaat er gebeuren?
• Geul Bokhoven, gemeente ‘s-Hertogenbosch: ten noordwesten van het dorp staat het aanleggen van een 1,6 kilometer lange meestromende nevengeul langs de Maas gepland. De geul krijgt zowel aan de bovenstroomse als benedenstroomse kant een rechtstreekse aantakking op de rivier. Ter hoogte van de Veerweg komen duikers te liggen, zodat de weg bruikbaar blijft.
• Oever Casterens Hoeve, gemeente Maasdriel: tussen Hoenzadriel en de A2-brug over de Maas wordt een stuk Maasoever over een lengte van 900 meter natuurvriendelijk ingericht. Dat gebeurt door de stenen oeververdediging zoveel mogelijk weg te halen, zowel boven als onder water.
• Oever Benedenwaarden, gemeente Maasdriel: ook aan de zuidkant van Hedel wordt een natuurvriendelijke Maasoever gerealiseerd door de stenen oeververdediging zoveel mogelijk weg te halen. Hier gaat het om een traject van zo’n 400 meter.
Waar vindt u het plan?
Het Ontwerp-Projectbesluit plus alle bijbehorende stukken, is online te vinden op www.platformparticipatie.nl/benedenmaas, inclusief link naar de samenvatting van het besluit. Daar vindt u ook uitleg hoe u een zienswijze kunt indienen. Dat kan tot en met dinsdag 14 januari 2025 en digitaal, mondeling of schriftelijk. U kunt de documenten ook op afspraak inzien op het kantoor van Rijkswaterstaat in Den Bosch.
Voor hulp bij het digitaal raadplegen van de stukken of indienen van een zienswijze, helpen ze u graag bij het Informatiepunt Digitale Overheid in de bibliotheek bij u in de buurt.
Inloopbijeenkomst
Rijkswaterstaat organiseert op donderdag 12 december 2024 van 18.30 tot 21.00 uur een inloopavond in Het Veerhuis in Bokhoven. Belangstellenden kunnen daar terecht met vragen over alle drie de maatregelen, dus ook over Oever Casterens Hoeve en Oever Benedenwaarden. Op de bijeenkomst zijn ook papieren samenvattingen van het Ontwerp-Projectbesluit beschikbaar. Vooraf aanmelden is niet nodig. Er is geen centrale presentatie, u bent van harte welkom om tussen 18.30 en 21.00 uur binnen te lopen.
Meer weten of vragen?
Voor vragen over de procedure kunt u bellen naar de directie Participatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat via telefoonnummer 070-456 96 07.
Voor inhoudelijke vragen over de maatregelen kunt u gratis bellen met Rijkswaterstaat via 0800-8002 of kijk op www.samenwerkenaanriviernatuur.nl (pagina Maas) voor meer informatie.