Veel van de oorspronkelijke waterplanten, vissen en kleine waterdiertjes in de Afgedamde Maas zijn verdwenen of komen er nog maar in kleine aantallen voor. Dat komt onder meer doordat de mens in de loop van de tijd veel heeft veranderd aan dit rivierenlandschap.
Kaderrichtlijn Water
De herstelmaatregelen van Rijkswaterstaat vloeien voort uit de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Met als doel de kwaliteit van onze oppervlaktewateren te verbeteren en beschermen, zodat de biodiversiteit toeneemt en de ecologische waterkwaliteit verbetert.
Wat gaat er gebeuren?
De Minister van Infrastructuur en Waterstaat wil weer ruimte bieden aan de beperkte getijdenwerking, die nog altijd karakteristiek is voor de Afgedamde Maas. Ook worden geïsoleerde geulen aangelegd en plas-dras oeverzones waar waterplanten met de voeten in het water staan.
Concreet gaat om de volgende ingrepen:
- Geulen Doornwaard: aanleggen van een eenzijdig aangetakte getijdengeul door de bestaande zandwinplas deels minder diep te maken. Ook wordt geïsoleerde geul Het Zwin verlengd.
- Geul Slijkwellsewaard: herinrichten van de bestaande geul in het zuidelijke deel tot een geïsoleerde geul en opwaarderen van het noordelijk deel tot een getijdengeul. Verder komen er natuurvriendelijke oevers in de komvormige plas tussen beide geuldelen.
- Geulen Poederoijense Waard: aanleggen van een geïsoleerde geul, bestaande uit een westelijk en een oostelijk deel.
Zienswijzen
De plannen staan beschreven in het Ontwerp-Projectbesluit volgens de Omgevingswet, dat is gepubliceerd in de Staatscourant. Het is mogelijk daar op te reageren van woensdag 21 augustus tot en met dinsdag 1 oktober 2024.
Een reactie op het Ontwerp-Projectbesluit wordt een zienswijze genoemd. Ingediende zienswijzen worden meegewogen bij het opstellen van het definitieve projectbesluit, dat door de Minister van Infrastructuur en Waterstaat wordt vastgesteld.
Waar vindt u de plannen?
Het Ontwerp-Projectbesluit plus alle bijbehorende stukken, is online te vinden op www.platformparticipatie.nl/afgedamdemaas. Daar vindt u ook uitleg hoe u een zienswijze kunt indienen. Dat kan digitaal, mondeling of schriftelijk.
Voor een globaal overzicht van de plannen is een digitaal toegankelijke samenvatting beschikbaar van dit Ontwerp-Projectbesluit.
U kunt de documenten ook op afspraak inzien op het kantoor van Rijkswaterstaat in Den Bosch.
Voor hulp bij het digitaal raadplegen van de stukken of indienen van een zienswijze, helpen ze u graag bij het Informatiepunt Digitale Overheid in de bibliotheek bij u in de buurt.
Inloopbijeenkomst 5 september
Rijkswaterstaat organiseert op donderdag 5 september 2024 een inloopavond in Zalencentrum 't Gement aan de Donkerstraat 19 in Aalst.
Belangstellenden kunnen daar terecht met vragen over deze drie KRW-maatregelen in de Afgedamde Maas en de zienswijzenprocedure. Hier zijn ook papieren samenvattingen van het Ontwerp-Projectbesluit beschikbaar.
U bent van harte welkom tussen 19.00 en 21.30 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig.
Meer weten of vragen?
Voor vragen over de procedure kunt u bellen naar de directie Participatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat via telefoonnummer 070-456 96 07.
Voor inhoudelijke vragen over de maatregelen kunt u gratis bellen met Rijkswaterstaat via 0800-8002 of kijk op de website www.samenwerkenaanriviernatuur.nl (pagina Maas) voor meer informatie.